Prostor nad oblaki, ki sprosti dušo in okrepi telo.

 

Popoln razgled nad mestom.

 

Pustolovske počitnice za otroke.

 

Najboljši čaj, jota in razgled nad mestom!

 

Dobrote iz domače kuhinje!

 
 
 
 

Sveže pečen kruh.

 
 
 

Slastna Cankarjeva kava!

 
 
1
1

Dobrote iz domače kuhinje

Kot v pravi planinski koči, tudi na Planini nad Vrhniko postrežemo z domačimi jedmi, izpod rok naše nasmejane ekipe. Na ‘’šporgetu’’ iz emajliranih loncev in krušne peči diši po jedeh, pripravljenih po receptih naših babic. Za mikrovalovno pečico in cvrtnik pa v naši kuhinji ni prostora. Na dnevnem meniju ponujamo različne enolončnice kot so jota, ričet, obara, golaž, boranja, pasulj in podobno. Vse bolj pogosto pa postrežemo tudi z ajdovimi žganci, zeljem in kranjsko klobaso. Lakoto pa lahko potešite tudi s suho klobaso in jabolčnim hrenom ter kruhom iz krušne peči. Zaključene družbe pa se lahko ob predhodnem naročilu (vsaj 3  dni prej) pogostijo še s pravo kmečko pojedino – svinjske krače, tenstan krompir in kislo zelje. 

Na sladkem meniju vas bodo dnevno pričakali različni zavitki in gibanica. Z Vrhniškimi štruklji in Cankarjevo Skodelico kave, ki je pripravljena na turški način, smo popestrili stalno ponudbo in tako vključili še  osebnost Vrhniške kulinarike. Sestavine za pripravo jedi so skrbno izbrane na domačih in lokalnih kmetijah, preostalo pa iz eko/bio programa podjetja DG69. Kislo zelje prihaja s kmetije Kastelic iz Sneberja, ki je že več let nagrajena s priznanjem za najboljše kislo zelje v Sloveniji. Klobase (suhe in Kranjske) prihajajo iz vrhniške mesarije Blatnik, sezonska zelenjava pa s kmetije Zalar na Drenovem Griču. Mlin Katić iz Krškega nam melje moko (ajdovo, tip 850, tip 500 in semena) za odličen domači kruh s krušne peči. Jabolka za zavitke, gibanico in pite prihajajo s kmetije Radej iz Senovega, češnje pa iz Goriških Brd.

big-01

Cankarjeva Skodelica kave

Skodelica kave je najbolj prepoznano delo vrhniškega pisatelja Ivana Cankarja, v katerem pripoveduje o svojem krivičnem postopanju do drugih. Izpostavi dogodek, ko je mater prosil za skodelico dišeče, opojne, črne kave, kljub zavedanju, da si je ne more privoščiti. Ko je materi vseeno uspelo prinesti kavo, jo je Cankar osorno zavrnil in s tem močno prizadel. Danes se na Vrhniki v družinski pražarni Escobar praži Cankarjeva skodelica kave, katere ime in podobnost zgodbe o začetku praženja kave izvira prav iz Cankarjeve črtice Skodelica kave. Tako kot Cankar je tudi Katjin mož Omar zavrnil njeno skodelico kave. Katja se ni
pohlevno umaknila, temveč mu je postavila izziv, da naj sam poišče in pripravi svojo pravo skodelico kave, nenazadnje prihaja s Hondurasa, kavorodnega območja. Sprva je Omar začel pražiti kavo kot hobi, ki pa je kmalu prerasel v poslovno priložnost in danes pražarna Escobar že poka po šivih. Cankarjeva Skodelica kava je prvi proizvod družinske pražarne in ravno zaradi močne prisotnosti Cankarjeve dediščine ter okolja, kjer se kava praži, so mešanico kavnih zrn vrste Arabica, v kateri prevladujejo sadne arome in priokus medu, poimenovali po istoimenski črtici Skodelica kave. Na Planini kavo pripravljamo na turški način, po enakem postopku kot so nam svetovali v družinski pražarni Escobar. Poleg pa priložimo še slasten piškotek v obliki Cankarjevih brk.

Vrhniški štruklji

Štruklji so tradicionalna jed, ki je značilna za celotno Slovenijo, še posebej Notranjsko regijo. Vrhniški štruklji pa se od preostalih ločijo po skutinem nadevu, katerega bogatijo suhe slive. Zgodovinski viri potrjujejo, da je bila Vrhnika nekoč poznana po nasadih sliv. V preteklih časih pa so s suhimi slivami sladkali jedi, saj sladkorja kot takega, ki je danes, takrat niso poznali. Štruklji s suhimi slivami so veljali za bogatejšo jed, ki so si jo domačini, tudi revnejši, privoščili ob boljših dneh in praznikih. Štruklji so tudi eden izmed najzgodnejših spominov iz Cankarjevega otroštva. Dan, ko jim je pogorela hiša, je zaradi štrukljev tete Mice, ki so Cankarjeve po tem dogodku čakali pri njej, Ivan označil kot najlepši dan njegovega življenja. Danes vrhniški štruklji predstavljajo obujeno tradicionalno jed, ki je del vrhniške gastronomije. Na Planini štruklje postrežemo kot sladko glavno jed ali pa sladico. Sestavlja jih vlečeno testo in nadev iz skoščičenih suhih sliv in skute. Ko se štruklji oblikujejo, se jih v servieti skuha v slani vodi in kuhane razreže na manjše kose. Na koncu jih še zabelimo z drobtinami, praženimi na maslu. Dober tek!

Jedi z menija

Suha klobasa z jabolčnim hrenom

Ričet

Jota

Krača s tenstanim krompirjem in zeljem zabeljenim z ocvirki

Svež domač kruh iz krušne peči

Gibanica

Skutin zavitek z malinami

big-03

 

Aktualni dnevni meni najdete na prvi strani ob novicah.

Tel: 040 848 442
E-mail: info@planina-vrhnika.si
© 2015 Planina nad Vrhniko

Izdelava in oblikovanje:
Visart_logo