Prostor nad oblaki, ki sprosti dušo in okrepi telo.

 

Popoln razgled nad mestom.

 

Najboljši čaj, jota in razgled nad mestom!

 

Dobrote iz domače kuhinje!

 
 
 
 

Sveže pečen kruh.

 
 
 

Slastna Cankarjeva kava!

 
 
1
1

Lintveren

Posebno mesto med izviri Ljubljanice si zasluži Lintvern, izvir potoka Bele, ki je naravni spomenik in kraška znamenitost. Teče skozi Betajnovo in se na Vrhniki izliva v Malo Ljubljanico. Občasni bruhalnik ali zaganjalka bruha vodo v določenih presledkih, vmes pa izvir delno ali povsem presahne. Zaporednje izbruhov je odvisno od padavin in dotoka vode, pa tudi od posebne oblike sifona, Po vsakem izbruhu sledi odbobje polnjenja podzemne votline do ponovnega prelitja, kar traja od nekaj ur do nekaj tednov.

lintvern

Ferranova buža

Leta  2001 jo je odkril Milan Ferran. Raziskuje jo z Jamarskim klubom Želežničar iz Ljubljane. Pri raziskovanju je veliko delo opravil tudi domači jamar Jernej Petrovčič. Nahaja se na pobočjih Ulovke nad Vrhniko.

Od začetne odprtine, premera 15 cm so se jamarji dokopali do globine 358 m in dolžine rovov 2340 m. V velikem breznu se nahaja slap, ki pada v globino 50 m, kar je najgloblji slap v Sloveniji s stalno vodo.

640_5917teren-1075-5

V jami Ferranova buža  je zelo bogat živalski svet saj so v njej našli 16 živalskih vrst, med njimi tudi človeško ribico. Odkrili pa so tudi suho južino, katera je po raziskavah postala prva jamska suha južina v Sloveniji, ki je tudi odkritje nove živalske vrste, rodu Hadzinina. Poimenovali so jo – Hadzinina ferrani.

Visit Vrhnika

Spletna stran Visit Vrhnika je portal Turistično informacijskega centra (TIC) Vrhnika, kjer lahko na enem mestu izveste vse o Vrhniki in aktualnih dogodkih na Vrhniki. Objave TIC-a lahko spremljate tudi na facebook strani Visit Vrhnika

Tel: 040 848 442
E-mail: mitja@planina-vrhnika.si
© 2015 Planina nad Vrhniko

Izdelava in oblikovanje:
Visart_logo