Prostor nad oblaki, ki sprosti dušo in okrepi telo.

 

Popoln razgled nad mestom.

 

Najboljši čaj, jota in razgled nad mestom!

 

Dobrote iz domače kuhinje!

 
 
 
 

Sveže pečen kruh.

 
 
 

Slastna Cankarjeva kava!

 
 
1
1

Pohodništvo

ZAPLANA

Dostop do izhodišča

Avtocesto Ljubljana – Koper (A1) zapustimo na izvozu Vrhnika. Na prvem semaforiziranem križišču zavijemo levo in vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Prečkamo drugo in tretje semaforizirano križišče ter se začnemo vzpenjat po Vrhniškem klancu. Na malo manj opaznem križišču, pri odcepu za Strmico, zavijemo desno. Pot nadaljujemo skozi vas Strmica. Vozimo po glavni cesti in sledimo oznakam Razgledni stolp. Ko pri zadnji oznaki zavijemo desno in se peljemo mimo vodnega zajetja, in bivšega Drnovškovega domovanja, sledimo asflatni cesti, ki zavije ostro desno in se priključimo na makadamsko cesto. Avto lahko parkiramo ob robu ceste na primernem mestu in nadaljujemo peš.

Iz Logatca se po stari cesti peljemo proti Vrhniki. Le malo za tem, ko se v levo odcepi cesta proti Zaplani, bomo prišli do manj opaznega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Strmica. Pot nadaljujejo tako kot je opisano zgoraj.

Opis poti

Ko parkiramo, nadaljujemo peš po dokaj položni cesti z rahlimi vzponi in spusti. Malo pred ciljem nas čaka še kratek večji vzpon, ki nas pripelje do planinske koče in razglednega stolpa.

Poleg opisanih pa je zelo priljubljena pot čez Storžev grič mimo Bukve. Primerna je tudi za družin in zahteva 2 uri zmerne hoje (Vrhnika – Betajnova – Storžev Grič – Bukev – Planina). Za vse, ki iščejo mir in sprostitev v naravi priporočamo pot preko Blatnega dola, ki traja 2 uri zmerne hoje (Vrhnika – Betajnova – Blatni dol – Planina). Za tiste, ki cenijo razgled in udobje od Gostiča mesec do razglednega stolpa na Planini poteka panoramska sprehajalna pot. Polovica poti poteka po asfaltu in jo prehodimo v 1 uri. Če pa vas bolj zanimajo zgodbe pa priporočamo poti od Rupnikove linije ali Rimskega zidu. Oba spadata med vojaško dediščino Vrhnike le da rimski zid priča o času Rimljanov, Rupnikova linija pa o bližajočih se napadih Italijanov v drugi svetovni vojni.

Poti iz naše aplikacije

Planina iz Starega malna (1h, 735 m)
Planina od Štirne (1h, 735 m)
Mali plac (55 min, 314 m)
Mali Trebelnik (45 min, 807m)
Močilnik (20 min, 305 m)
Sveta Ana nad Podpečjo (25min, 484 m)
Polhograjska gora (1h, 824 m)
Vrh svetih Treh Kraljev (2h 15min, 884 m)

Tel: 040 848 442
E-mail: mitja@planina-vrhnika.si
© 2015 Planina nad Vrhniko

Izdelava in oblikovanje:
Visart_logo