Prostor nad oblaki, ki sprosti dušo in okrepi telo.

 

Popoln razgled nad mestom.

 

Najboljši čaj, jota in razgled nad mestom!

 

Dobrote iz domače kuhinje!

 
 
 
 

Sveže pečen kruh.

 
 
 

Slastna Cankarjeva kava!

 
 
1
1

GPS lokacija zavetišča: +45° 58′ 17.58″, +14° 15′ 5.70″

Štirna

Dostop do izhodišča

Avtocesto Ljubljana – Koper (A1) zapustimo na izvozu Vrhnika. Na prvem semaforiziranem križišču zavijemo levo in vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Prečkamo drugo semaforizirano križišče in na tretjem zavijemo desno, v smeri Planine. Sledite glavni cesti vse do parkirišča in kažipotov za Planino, poleg katerih stoji stara šitrna.

Opis poti

Ob izhodišču opazimo planinske oznake za Planino, ki nas usmerijo na vzpenjajočo pešpot.

štirna betajnova

Že po krajšem vzponu, sprva skozi grmičevje, nato pa čez rob travnika stopimo na makadamsko cesto, se držimo levo in pot po njej nadaljujemo do Petkovega Storža (brunarica s samopostrežbo pijače). Le nekaj metrov naprej nas oznake za Planino in Zaplano usmerijo levo na široko pešpot, ki s ceste zavije desno v strnjen pas grmičevja. Sprva se vzpenjamo po razmeroma zložni poti, ki naprej poteka po gosti senci. Višje stopimo na širok kolovoz, ki se postopno zoži in nas višje pripelje na označeno razpotje, ob katerem stoji Županova klop.

županova klop planina nad vrhniko

Vzpon nadaljujemo po desni poti v smeri “Planina – Špico” (levo Planina mimo Bukve), ki se še kratek čas zložno, nato pa se prične strmo vzpenjati skozi gozd. Že kmalu se priključimo širši poti s Stare Vrhnike, kjer se pot za nekaj časa položi. Sledi nekaj minut lahkotne hoje do klopce Špica, nato pa pot zavije rahlo v levo ter se postopoma prične strmeje vzpenjati. Tej naprej razmeroma strmi poti, sledimo vse do planinske koče Planini nad Vrhniko, le to pa dosežemo po približno 10 minutah nadaljnje hoje.

ZavetisceNadVrhniko

Star Maln

Dostop do izhodišča

Avtocesto Ljubljana – Koper (A1) zapustimo na izvozu Vrhnika. Na prvem semaforiziranem križišču zavijemo levo in vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Prečkamo drugo semaforizirano križišče in na tretjem zavijemo desno, v smeri Starga malna. Sledite glavni cesti vse do stare štirne, in tam zavijte proti Starmu malnu. Cesta kmalu izgubi asfaltno prevleko in nas naprej vodi po dolini Bele. Razmeroma zložni cesti, nato sledimo vse do parkirišča v bližini Koče v Starem Malnu.

Iz Logatca se po stari cesti peljemo proti Vrhniki. Le malo za tem, ko se v levo odcepi cesta proti Zaplani, bomo prišli do manj opaznega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Strmica. V omenjeni vasi nadaljujemo desno ter se naprej peljemo po cesti, ki se prične strmeje spuščati proti dolini Bele. Po krajšem spustu pridemo do manjšega križišča, kjer se nam z desne priključi poz z Vrhnike. Parkiramo na večjem parkirišču ob že omenjenem križišču.

star maln parkirišče

Opis poti

S parkirišča nadaljujemo po zložni makadamski cesti, po kateri mimo mlinskega kolesa, v manj kot 5 minutah hoje prispemo do Koče v Starem Malnu.

koča star maln126136800

Od koče nadaljujemo v smeri Lintverna in Planine ter pot še kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa se ta spremeni v lepo urejeno pešpot, ki se nadaljuje ob potoku Bele. Pot nato preko manjšega mostička preči Belo ter se nato prične zmerno vzpenjati. Vzpon nadaljujemo po desnem bregu potoka, po precej spolzki poti, ob kateri nam je nekoliko višje v pomoč kratka jeklenica (nezahtevno). Pot se nato vrne na desno stran potoka, kjer nas nato v nekaj minutah prečnega vzpona pripelje do Lintverna (izvir Bele).

lintvern

Pri Lintvernu pot zavije ostro v desno ter nas po krajšem vzponu pripelje do manjše razgledne točke, kjer tudi stopimo na neizrazit z gozdom poraščen greben. Vzpon nekaj časa nadaljujemo po omenjenem grebenčku, nato pa prečkamo dva zaporedna kolovoza. V obeh primerih nadaljujemo v smeri Planine, po poti, ki se višje nekajkrat kar precej strmo vzpne. Višje se pot rahlo položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do planinske koče na Planini nad Vrhniko in razglednega stolpa.

P5090029

Kuren

Dostop do izhodišča

Zapeljemo se na Vrhniko (do sem iz Ljubljane ali Logatca) in se pri črpalki usmerimo proti Stari Vrhniki (iz ljubljanske smeri desno iz logaške pa levo). Naprej se peljemo po cesti mimo Stare Vrhnike in kmalu za tem opazimo oznake Zaplana, Razgledni stolp levo. Usmerimo se na to cesto, ki se začne vzpenjati in nas nekoliko višje pripelje do manjšega zaselka v bližini cerkve. Parkiramo na parkirišču na desni strani ceste pri oznakah Kuren.

kuren

Opis poti

Na koncu parkirišča bomo na levi strani ceste (v smeri vzpona) opazili široko pot, ki v rahlem spustu prečka travnik. Po nekaj minutah hoje pa se priključimo poti z nižjega izhodišča. Nadaljujemo desno po kolovozu, ki se zložno vzpenja mimo pašnika, ki ga vidimo na levi strani. Pot se nato začne nekoliko bolj vzpenjati in čez čas se pot povsem približa gozdni cesti. Nadaljujemo levo po poti, ki nas nato po nekaj minutah pripelje na gozdno cesto. Tu se usmerimo levo in cesti sledimo vse do planinske koče na Planini, katero pa dosežemo po petih minutah hoje. Za lepši razgled pa se moramo povzpeti še na razgledni stolp.

Ulovka

Dostop do izhodišča

Zapeljemo se na Vrhniko (do sem iz Ljubljane ali Logatca) in se pri črpalki usmerimo proti Stari Vrhniki (iz ljubljanske smeri desno iz logaške pa levo). Naprej se peljemo po cesti mimo Stare Vrhnike in kmalu za tem opazimo oznake Zaplana, Razgledni stolp levo. Usmerimo se na to cesto, ki se začne vzpenjati. Malo pod vrhom pri oznaki Razgledni stolp in Lovska koča, zavijemo levo. Cesta po nekaj metrih postane makadamska. Pred ostrim levim ovinkom je ob cesti na levi strani nekaj parkirnih mest, kjer lahko pustite avto ali pa se zapeljete še malo višje.

Opis poti

Ko parkirate, nadaljujte naravnost po makadamski cesti, ki se ovinkasto vzpenja proti vrhu. Na križišču, ko se cesta priključi drugi makadamski cesti s strani Zaplane, zavijte levo. Dokaj ravninska pot z manjšim vzponom tik pred vrhom vas bo vodila direktno do planinske koče in razglednega stolpa.

Zaplana

Dostop do izhodišča

Avtocesto Ljubljana – Koper (A1) zapustimo na izvozu Vrhnika. Na prvem semaforiziranem križišču zavijemo levo in vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Prečkamo drugo in tretje semaforizirano križišče ter se začnemo vzpenjat po Vrhniškem klancu. Na malo manj opaznem križišču, pri odcepu za Strmico, zavijemo desno. Pot nadaljujemo skozi vas Strmica. Vozimo po glavni cesti in sledimo oznakam Razgledni stolp. Ko pri zadnji oznaki zavijemo desno in se peljemo mimo vodnega zajetja, in bivšega Drnovškovega domovanja, sledimo asflatni cesti, ki zavije ostro desno in se priključimo na makadamsko cesto. Avto lahko parkiramo ob robu ceste na primernem mestu in nadaljujemo peš.

Iz Logatca se po stari cesti peljemo proti Vrhniki. Le malo za tem, ko se v levo odcepi cesta proti Zaplani, bomo prišli do manj opaznega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Strmica. Pot nadaljujejo tako kot je opisano zgoraj.

Opis poti

Ko parkiramo, nadaljujemo peš po dokaj položni cesti z rahlimi vzponi in spusti. Malo pred ciljem nas čaka še kratek večji vzpon, ki nas pripelje do planinske koče in razglednega stolpa.

Poleg opisanih pa je zelo priljubljena pot čez Storžev grič mimo Bukve. Primerna je tudi za družin in zahteva 2 uri zmerne hoje (Vrhnika – Betajnova – Storžev Grič – Bukev – Planina). Za vse, ki iščejo mir in sprostitev v naravi priporočamo pot preko Blatnega dola, ki traja 2 uri zmerne hoje (Vrhnika – Betajnova – Blatni dol – Planina). Za tiste, ki cenijo razgled in udobje od Gostiča mesec do razglednega stolpa na Planini poteka panoramska sprehajalna pot. Polovica poti poteka po asfaltu in jo prehodimo v 1 uri. Če pa vas bolj zanimajo zgodbe pa priporočamo poti od Rupnikove linije ali Rimskega zidu. Oba spadata med vojaško dediščino Vrhnike le da rimski zid priča o času Rimljanov, Rupnikova linija pa o bližajočih se napadih Italijanov v drugi svetovni vojni.

 

Tel: 040 848 442
E-mail: mitja@planina-vrhnika.si
© 2015 Planina nad Vrhniko

Izdelava in oblikovanje:
Visart_logo